:: mumu** ::

Saturday, January 29, 2011

type blood's secret

extractEd bai cik Qu D'touch sEkitar 8:18 PM
woah ! 
hujan.lebat.SEJUK!
gigih juge nak menaip di saat ai mggigil kesjukan. tak tipu la. adik ai sampai tak berbaju.elex je die.die mmg spesis mamalia yg berdarah panas. lemak tepu.haha
ai pun mamalia juge, tp ai tak sepanas die la kan. kat umah pon ai bersweater-berstoking da macam org eskimo. bukan saje2 nak pakai, atau feeling2 dok kat negara bersalji ke atau negara atas angin ke. atau ai bukan spesis mamalia yg diperkatakan tuh? ape nama spesis yg berdarah sejuk tu? 

AMFIBIA?
uish! x kan la.. kire ai neh makhluk dua alam ke ape? 

related dgn yg diatas kan, ai nak sharela pasal D.A.R.A.H.. jenis darah. hah! darah korang jenis ape? A. B. AB. atau 0? TAKDE DARAH??? choii! hantu ke ape? kalau macam ai, selama 22 tahun ai hidup neh dan x penah nak kisah pasal ai ni jenis darah ape dan juga barula ai sedar dan tahu darah ai type AB. sape2 yg sedarah dengan ai boleh kite berconnect2 dgn lebih rapat.

err.. ni khusus tuk si kacak, si comel, sijambu, si tampan dan si gagah. sebab ai tak berminat pade si cun, si cantek or ape sahaja yg berkaitan. hihi.

sebenarnye. hah! nie baru tuk si cantik si ramping yg mmg sgt takut nak gemok atau berisi dan nak maintain kurus ideal.dan sebenarnye korang boleh berdiet kalau korang tahu jenis darah korang ape.korang suke kan tips2 nak jge badan ni kan. inilah rahsia nye :

TYPE AB :


Pola makan pemilik golongan darah AB adalah gabungan antara pola makan golongan darah jenis A dan B. Penyakit yang berisiko dijangkiti adalah sinus, infeksi telinga, dan gangguan saluran pernafasan.

mase ai pergi berubat ngn wak saripan. dia ade mention pasal darah AB adalah darah sensitip, sebab ade 2 bende nak kene jage. - bukti. kalu ai pergi mengurut, lepas je di urut sampai menjerit2 ai di buat nye. nenek neh mcam lepas geram je kat ai. tp mmg sakit la you esoknye lebam2 badan tawu. dats y laa.sensitip.

Pengambilan jenis makanan yang dianjurkan adalah hidangan laut, semua jenis telur (kecuali telur itik), susu fermentasi (melalui proses penapaian), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan dan semua jenis buah-buahan kecuali jeruk. Golongan daripada jenis darah ini, harus menghadkan pengambilan daging lembu, udang dan ikan laut, susu dan semua produk susu serta daging yang diproses. Makanan berasaskan kekacang pula perlu diambil dalam kuantiti sedikit. Kurangkan pengambilan berasaskan gandum seperti roti, kek, kuih-muih dan pasta.
Ciri khas individu jenis darah AB:
• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Disarankan untuk mengambil makanan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap
• Untuk lebih bertenaga olahraga pada setiap pagi digalakkan
highligt~ makan kuantiti yg sedikit tapi kerap. pagi breakfast. tengahari lunch. petang branch. malam dinner. nak makan lewat malam pon xde hal. jnji makan. sedikit dan berulang2. plus kenela bersenam sikit. 

Menu diet yang dianjurkan:
Sarapan : Air limau nipis, jus anggur, roti dua potong beserta satu potong keju
Snek : Yogurt
Makan Tengahari : Dada ayam empat hirisan, salad, dua biji buah plum dan teh herba
Snek: Kek keju dan teh herba
Makan Malam : Omelet dan salad buah serta kopi


nak ikut menu kat atas pun boleh. tak nak ikut pon tak ape. less is better. =)
nie darah type ai, kalu korang bukan spesis ai. and nak tahu ape yg you patut makan,lebihkan or kurangkan boleh pergi kat sini


0 kumen ~kumen:

Post a Comment

 

CIK QU D'TOUCH Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting