:: mumu** ::

Saturday, January 29, 2011

type blood's secret

extractEd bai cik Qu D'touch sEkitar 8:18 PM 0 kumen ~kumen
woah ! 
hujan.lebat.SEJUK!
gigih juge nak menaip di saat ai mggigil kesjukan. tak tipu la. adik ai sampai tak berbaju.elex je die.die mmg spesis mamalia yg berdarah panas. lemak tepu.haha
ai pun mamalia juge, tp ai tak sepanas die la kan. kat umah pon ai bersweater-berstoking da macam org eskimo. bukan saje2 nak pakai, atau feeling2 dok kat negara bersalji ke atau negara atas angin ke. atau ai bukan spesis mamalia yg diperkatakan tuh? ape nama spesis yg berdarah sejuk tu? 

AMFIBIA?
uish! x kan la.. kire ai neh makhluk dua alam ke ape? 

related dgn yg diatas kan, ai nak sharela pasal D.A.R.A.H.. jenis darah. hah! darah korang jenis ape? A. B. AB. atau 0? TAKDE DARAH??? choii! hantu ke ape? kalau macam ai, selama 22 tahun ai hidup neh dan x penah nak kisah pasal ai ni jenis darah ape dan juga barula ai sedar dan tahu darah ai type AB. sape2 yg sedarah dengan ai boleh kite berconnect2 dgn lebih rapat.

err.. ni khusus tuk si kacak, si comel, sijambu, si tampan dan si gagah. sebab ai tak berminat pade si cun, si cantek or ape sahaja yg berkaitan. hihi.

sebenarnye. hah! nie baru tuk si cantik si ramping yg mmg sgt takut nak gemok atau berisi dan nak maintain kurus ideal.dan sebenarnye korang boleh berdiet kalau korang tahu jenis darah korang ape.korang suke kan tips2 nak jge badan ni kan. inilah rahsia nye :

TYPE AB :


Pola makan pemilik golongan darah AB adalah gabungan antara pola makan golongan darah jenis A dan B. Penyakit yang berisiko dijangkiti adalah sinus, infeksi telinga, dan gangguan saluran pernafasan.

mase ai pergi berubat ngn wak saripan. dia ade mention pasal darah AB adalah darah sensitip, sebab ade 2 bende nak kene jage. - bukti. kalu ai pergi mengurut, lepas je di urut sampai menjerit2 ai di buat nye. nenek neh mcam lepas geram je kat ai. tp mmg sakit la you esoknye lebam2 badan tawu. dats y laa.sensitip.

Pengambilan jenis makanan yang dianjurkan adalah hidangan laut, semua jenis telur (kecuali telur itik), susu fermentasi (melalui proses penapaian), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan dan semua jenis buah-buahan kecuali jeruk. Golongan daripada jenis darah ini, harus menghadkan pengambilan daging lembu, udang dan ikan laut, susu dan semua produk susu serta daging yang diproses. Makanan berasaskan kekacang pula perlu diambil dalam kuantiti sedikit. Kurangkan pengambilan berasaskan gandum seperti roti, kek, kuih-muih dan pasta.
Ciri khas individu jenis darah AB:
• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Disarankan untuk mengambil makanan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap
• Untuk lebih bertenaga olahraga pada setiap pagi digalakkan
highligt~ makan kuantiti yg sedikit tapi kerap. pagi breakfast. tengahari lunch. petang branch. malam dinner. nak makan lewat malam pon xde hal. jnji makan. sedikit dan berulang2. plus kenela bersenam sikit. 

Menu diet yang dianjurkan:
Sarapan : Air limau nipis, jus anggur, roti dua potong beserta satu potong keju
Snek : Yogurt
Makan Tengahari : Dada ayam empat hirisan, salad, dua biji buah plum dan teh herba
Snek: Kek keju dan teh herba
Makan Malam : Omelet dan salad buah serta kopi


nak ikut menu kat atas pun boleh. tak nak ikut pon tak ape. less is better. =)
nie darah type ai, kalu korang bukan spesis ai. and nak tahu ape yg you patut makan,lebihkan or kurangkan boleh pergi kat sini


# 1 - mr.s

extractEd bai cik Qu D'touch sEkitar 4:38 PM 0 kumen ~kumen


hei ya handsome!

sory, ai da lame tak buka blog neh. err.. buka tp cume tengok-tengok je.kut kut de folower baru ke kan. malas asenye nak tulis2. kan bgus kalu ape yg ai tengah pikir dalam kepala otak neh terus je terpapar kat dalam blog. so, x payah letih-letih nak sign in blogger. tggu plak 3 4 minute loading. haish-lama. ai bukan penunggu yg setia semata-mata nak tulis bnde yg ai sendiri rasa TAK-MENARIK-NAK-KONGSI. nnt korang bosan nak bace.
   
sebut pasal bosan kan. ai teringat perbualan kat telefon dengan ex-s ai. tak. tak. syg, ai tak curang dengan you la handsome. dorang tu kisah silam ai yg bertahun dulu. hey! even you scandal ai pun you untung keh. dari si handsome-hansome yg laen tuh ai x iktiraf pape pun.. kire taraf you paling tggi setakat neh.. dun worry. HOHO!

continue just now. kapel weeks ago. mr f dan mr s neh selalu contact2 ai. kalu ai x balas msg kedua hansome guy neh akan kol. kalu tak msg jela. okehla kan, myb nak mngeratkan hubungan kekawanan la konon-nye sbb dah putus talian lame akibat putus hubungan. ai pun tak ade masalh nak kawan-kawan neh. tp, mesti pelik kan dari dulu kapel-kapel bagai nak sawan. at last break up! . dulu la kan. ai bercinta then ai yg putuskan. bosan-sgt bosan-terlalubosan.
 
 
eh. ai bukan gile duit ye. dan bukan juge giler punye shopaholic person. kalu giler pon ai puas ati kalu gune duit ai. oke! pembetulan, duit mama ai. haha.. you hansome, dun worry-ai xpenah pon gune wang you sbb ai mmg baik plus you mmg tak berduit pon.( ayat keji.. =p )
   

mmg ai baik pon. btw mr s. you kalau you contact ai sekadar nak mengungkit brape duit you da tolak gadai untuk ai - sekadar nak beritahu yg you nak gadaikan cincin dan gelang EMAS yg you beli kat POH KONG yg harge.. err.. err.. mahal la kan dan ai dah pon pulangkan EMAS you sbb you MINTA BALIK keh.buruk siku! dan hasil gadaian you tu nak beli BMW - atau you nak cerita yg yang you baru balik kerja dan you driving td = urghh! annoying! - dan you nak beritahu ai yg you da dapt lesen kereta dan berangan-angan nak bawa ai pegi jalan2. ouhh.. peh-lish! annoy-ing!- motif you?

         
dear hansome. plise. get him understand how tobe a gud bf. even you scandal ai pon syg, you treat ai dengan sangat baik sebagai seorang lelaki yg budiman. enaf. ai x minta lebih pon. tp you kan mr.s kenapa you tak mcam si hansome neh? kenapa perlu you nak ungkit2 bpe banyk yg you abis untuk ai. sampai sekarang ai pikir you tak ikhlas pon nak bersama ai. you.... sikit pon ai x penah nak pikir ai kua kan duit semata2 nak kol you tiap2 hari.
ulang lagi. taip-tiap hari. dan plus ai gune duit ai sendiri.plus ai kene sindir ngn ousemate ai. 

              
again. plise get him noe how to put 'kepercayaan' inside relationship. susah ke you?

               
mmg ai ade ramai kawan.lelaki-perempuan sume ade. dan ai tak layan kawan2 ai khusus pade kawan2 laki ai camne ai layan you.. lain oke. sebab you ai pinggirkan kawan2. ai nak jge ati you, at the same time nak jge ati kawan-kawan ai. tak cukup ker perhatian yg ai bagi pade you? tak cukup ke mase 24 jam ai call you-weekend ai berweekend satu hari dengan you? 

                  
jadi, you xpayah nak buka cite pasal kisah yg tak menjadi tuh. lepas je ai tawu sebenar2 perangai you kan. you better get dis ' ai dan you break up' . huh! hell sume tuh!

                    
oh ohh lagi satu.. ai tak rugi dan tak untung pon. ai rase senang hati bile ai lepaskan you dan tak sangka you neh HOT juga. sbb ape hansome? mr.s sgt senang mencari pengganti. hahahah. lelaki oh lelaki. tapi you tak mr hansome. you highclass! setakat ni la. LOL! haha.

continue .....

notakaki~ pengganti dye tuh da pon add ai.. mrs.ss. 
extractEd bai cik Qu D'touch sEkitar 1:37 AM 0 kumen ~kumen
saye tak de idea!
loser keh.
saye ase otak saye tercicir.

haish
everythin' serba tak kene
why ha?    =_= 

- saye da 3 hari x lelap mate. 
- muke saye da tumbuh jerawat. suda suda la tu membiak. serabut keh!
- saye ade msalh dgn pemakanan saye. selalu dibebel mama dan sampai satu thap sye ase saye x nak makanla. =(
- saye risau pasal kesihatan saye. isau. isau dan isau..


notakaki~ nk update cite laen.. laen yg kua.. hadap jela.



Wednesday, January 12, 2011

novel yg membuat aku menitik air mata saban waktu

extractEd bai cik Qu D'touch sEkitar 11:00 AM 0 kumen ~kumen
 

Kehadiran sunan buat aku dilambung kerinduan.. bait kata-katanya umpama air yg tenang, tenang yg mendamaikan secebis hati.. iman takwanya melebihi segala. Walau di landa jerih payah, walau diduga dengan dugaan yg berat, hatinya sentiasa tunduk dan redha.. tatkala, cinta sang ratna menggamit jiwa dan nalurinya sebagai lelaki tp onak dan duri sentiasa menanti, cintanya terlebih dahulu menghadap illahi.. sunan merindui si isteri.. cintanya luar biasa, cinta seorang hamba, cinta seorang anak, cinta seorang suami, cinta seorang manusia.. ia CINTA SUFI..   


  

Seharian menelek CINTA SUFI karya Ramlee Awang Murshid.. the killer novel, the one of  thiller novel  satu-satunye ade kt m'sia neh yg bisa membuatkan aku menjiwai jalan ceritanya,

Ya Allah, terasa aura laksamana sunan menyirap ke hulu hati. Suci hatinya tak de sape dapat miliki.. walaupun sunan x wujud dihadapan aku, aku tetap syg dan mencintai LAKSAMANA SUNAN. Bunyik cam org giler je.. tp hakikatnye, mmg aku giler pon. Bkn gile x siuman, tp terkedu dengan ketabahan jiwanya, sentiasa berjuang di jalan Allah, sentiasa menawarkan kebaikan dahulu, wlupun dihadapnnya musuh paling nyata.

Dah 4 novel rentetan dari cerita Bagaikan puteri sampailah ke Cinta Sufi.. tak pernah x buat aku menitik air mata.. huu~  bukanla taksub keh, tp terharu.. bile bace ase cam kne pukau! Subhanallah~   

Tp aku nak salute penulis die neh.. ayat hencik sangat puitis, mesti hencik sangat romantic kan? Motip sangat.. =)  saya sebagai fan setia hencik, saya berbangga sebab, hencik dpt mempesonakan rmi pembaca dengan hasil tulisan hencik neh  tak terkecuali sye sendiri yg mmg da terpaut ngn watak tu.. hencik jgn mara keht tp saye bangge hencik.. bangge sangt! Meletakkan suatu hasil pembacaan sempurna, yg melibatkan duniawi dan ukhrawi, serta ade unsur2 cinta yg mungkin x kan ada zaman skng.. cinta yg sesuci sebersih cinta sufi.. cinta hakiki sekekal cinta abadi..

Tak sabar nak tunggu sambungannya dan setiap keluaran novel hencik.
M00d:: teruje!

Footnote~ anugerah Allah bagi cukup tak ternilai.. ‘dia’ satu dalam seribu~

Wednesday, January 5, 2011

saya memang bagus lah!

extractEd bai cik Qu D'touch sEkitar 12:25 PM 0 kumen ~kumen
SAYA SUKE AWK! 
betol wak.. saye siyes, SAYA SUKE AWK! 




totally la kan.. ramai yg suke saya.. ( bangge-bangge) sebab saya sangat suke bajet bagus, dan sejak kebelakangan neh attitude saya yg suke membangga diri agak disukai oleh jejaka-jejaka.. well

maybe sesetengah kaum wanita tak suke sikap saya yg suke membangga2, tp.. saya ase sonokla, dunia sekarang x bape nak elok sgt nk merendah diri. why? saya kate sedemikian rupe? keh, saya x akan cakap sesuatu perkara hanya berdasarkan fakta semate2.. sangat buang masa. pengalaman itu ilmu bagi saya..

berbalik pade td, berbangga diri bukan erti kate sombong, tidak sesekali. merendah diri pulak bukan boleh dipijak sesuka hati.. keh saya tawu agak susah nk memahami ayat kesusasteraan saye neh.. (hehehe) ayat paling senangla kan. berbangga diri dengan apa yg kite ada, even org len kate ia satu kelemahan but! padulikan lah.. ape? dorang xde kelemahan ker? dan saye suke jadikan kelemahan saye sbagai kekuatan tuk saya naekkan level selfconfident.( ayat bagus!) . haa pikir pikir.. betol tak pe ahli sastera neh kate? 

dah kalu asik menunduk, dan lagi merendahkan diri, lgik la org suke nak buli.. nak2 plak yg kne buli tuh, yg bereducated.. blaja lua negara, tp kne bodoh-bodoh ngn member yg mmg bodoh neh takat level spm lepas tak lepas je. haru btol~



betol. saya tak tipu.. buktinye, orang yg merendah diri neh dalam erti kate lain dia tak berapa nak suke dengan diri sendiri, contohnye,. gemok? peratus tinggi yg mnyebabkan ramai org dok ngata org gemok dan mnyebabkan dia pinggirkan diri, so makan lgik banyak ( terasa keh) , manela xmcam bear2 perut tuh.. org kate awk mngandung awk mara,. tak salah untuk ade perubahan kalu itu bagi kebikan tuk kite..


tak pandai? erti kate bodoh alangla.. yela, dala bodoh, dok kelas ngan selevel bengapnye ngn kite.. tak ke lagi bengong, budus, biol budak tuh? sekolah untuk belaja cari ilmu, tp masih lagi menggunakan sistem kasta.. yg pandai dok yg pndai je.. yg bodoh bengap tuh dok kelas ujung2 sbb nak selaras katenye.. hey heyy.. xperlulah sekolah cntuh.. 

sbb? bile bergaul,. si bodoh neh mestila segan ngn sipandai.. yelaa

" sayakn bdoh, ne leh kawan cm org pndai cam awk"
" nk wt cne da sye xpandai wak" 
" asal la ko neh bengap sgt??? "
"wat cani pon xtawu.. mmgla ko bodoh! ptutla dok klas ujung"


ayat2 stresss!! 


 aku paling berjaya! korang b***h

tiada rupe paras yg menawan?bolehlaa.. tp ramai je aq tgk tak lawa gandingnye hensem/ hensem gandingnye xlawa.. tp bahagia.. tp dapat baby comel nak giler.. jdi gurlz/guys xde masalh pon kite x cantek, tak kurus .. tp sentiasa aplikasikan comel dalam idup cam saya .kalu itu yg termampu.. jdikan tak ensem tuh sebagai pemanis dan ia adalah aura paling bagus tuk pikat gadis2.. cantik2 yg pasti! hahahah..

gemok itu sexy .. okeh ( jejaka punye quotation)

hah! jadi x salah la kalu berbangga diri.. tp biala kne pada tempat dan mase.. hari2 nak riak, bangga.. lama orang dok cemuihh eah.. 

" keh, saya tawu saye comel kan? "
" saya bukan nk ckap besar, tp mmg ramai la org kate cantu " 
" ala.. katela u mmg suke kat ai, sbb ai sexy,cantek lagi menawan"
" ko tak kate aku bagus pon.. aku da tawu aku mmg bagus."

neh ayat2 bangga yg lazim.. dan boleh di convertkan lgi dengan ayat bangga yg lebeh extrem, gempak dan diingati.. keh? hehehe 




note~ ai balas keh! saya pong suke awk juge.. wink~

Tuesday, January 4, 2011

kasut baru untuk tahun baru 2011

extractEd bai cik Qu D'touch sEkitar 11:55 PM 0 kumen ~kumen
hello hello 2011 ..lucky number isn it? asenye x terlambat nak ucapkan say baibai to 2010.. memorable year and unfortunately.. saye terpakse melupekan tahun itu.. haih.., happy happy New Year! ho ho ho! 

btw. ai ber New year dengan kasut baru!.. lame da nak beli tp terpakse hold hold and holdkan perasaan neh dari membeli yer.. but today, myb sebab ai nk melancong ke solo bersama abah tercinte, so ai cuit2 r mama.. nk kasut, xde kasut meh nak bergerak, x kan nak pakai sliper yg da kehausan tapak tuh.. huhu.. 



 cap BATA

walaupun bata, tapi ia sgt mahal keh, simple camni da 50 puluh.. kasut wedges aqu, and stiletto tuh xsampi kut 50.. bia mahal asalkan cantik.. kan? =p
 ala, lagipun sekali nak pi keje nnt.. senang nk bergerak dan berlari2.. ai da bekerjaya skang, so kne pakai kasut cani .. sesuai tuk wanita2 yg nk jge peranakan..  


tiut... santek.. ( sowie kaki xsantek sgt)


                                                         


cermin bawah plak..

teringat zaman2 hingus dulu.. beli kasut skolah kt kedai bata je. kasut raye? kat bata juge. sbb per ea bata dulu agak popular? kalu bagi akula.. kalu dengar kate BATA tuh.. kire standart ar tu. harge pon leh tahan.. berkualiti dan bermutu tinggi. besh r kalu pakai and ase selesa.nak2 plak mmg tahan lama.. puas atilah!

lani.. sebut bata? org x heran.orang dok sengih jela.. lani berlambak jenama, NICHI, GUCCI, LEE SANDEE, VOIR, OPERA.. ckap je nk design cne.. yg pelik? ranggi? kasual? sume ade.. 

pape pon. bile da membeli belah. prinsip yg sentiasa aq pakai sampai skng.. biarla berpade, biarla berkualiti, biarla tahan lama.. mahal or murah tu sendiri pilih.. =)


footnote~ happy New year.. welcome 2011. =0



 

CIK QU D'TOUCH Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting